Sakınma Yöntemleri
Yüzeylerde akma ve sarkmanın olmaması için boya malzemesinin üzerindeki talimata uygun olarak boyanın inceltilmesi gerekir. Uygulanan boya katlarının orta kalınlıkta olmasına çok dikkat etmek gerekir. Özellikle dik yüzeylere yapılan uygulamalarda boyanın ince katlar hâlinde atılmasına dikkat etmeliyiz.
Boya uygulanan ortamın ısısı, olması gerekenden düşükse bu ısıyı arttırmamız gerekir.
Çünkü düşük ısıda boyanın yüzeye yapışması zor olur.
Giderme Yöntemleri
Bu durumdaki problemli yüzeyler 400–600 numaralı zımpara ile çok iyi zımparalanmalı ve soruna yol açan nedenler dikkate alınarak bir kat daha boya uygulanmalıdır.
Boya akıntılı yüzey, ınfraret (kızılötesi) ile tam kurutularak akıntı alanına ince macun çekilir, macun kademeli olarak zımpara ile yüzeyden alınır, bu şekilde akıntı giderilmiş olur.
Sakınma Yöntemleri
Boya malzemeleri için önerilen püskürtme teknikleri uygulanmalıdır. Ortam sıcaklığına uygun ve önerilen miktarda tiner kullanılmalıdır.
Boyalarda son kat oldukça önemlidir. Çünkü en son attığımız boya katı göze hitap edecektir. Tabi bu son katı ne kadar düzgün atarsak atalım, altındaki ilk boya tabakası hatalıysa ve pürüzlüyse bu, attığımız son kata da yansıyacaktır.
Atılacak son kat için en uygun tabanca ayarını yapmamız gereklidir. Akış olmasını engelleyerek sadece yüzey kurumasını sağlamalıyız.
Giderme Yöntemleri
Eğer boyada bir problem varsa bunun tamiratı için boyanın iyice sertleşmesi beklenmelidir. Portakal kabuğu görünümü ana hatlarıyla kozmetik bir hatadır. Boyalı yüzey düzgün bir yüzey olana kadar zımparalanarak boya çıkarılmalıdır. Soruna yol
açan nedenler dikkate alınmalıdır. Bu durumdaki problemli yüzeyler 400 – 600
numaralı zımpara ile zımparalanarak tekrar bir kat uygulama yapılmalıdır.
Tabanca, portakallaşma hatalarına neden olmamak için önerilen uzaklıkta tutulmalıdır. Uygulama basıncı önerilen değerde olmalıdır. Boya katları daima ıslak uygulanmalıdır.
Sakınma Yöntemleri
Öncelikle boyanacak olan yüzeylerin tümünü temizleyip (yağ, mum, cila vb.) kabarcıklaşmaya neden olabilecek dış olumsuzluklardan kurtulmamız gerekir. Kompresörlerin ve hava borularının düzenli aralıklarla drenajını yapıp sürekli olarak temiz bulundurmalıyız. Sadece önerilen boyama sistemlerini kullanmalıyız.
Giderme Yöntemleri
Kabarcıklanmaya sebep olabilecek etkenleri yukarıda kısaca belirtmeye çalıştık. Bizim yapmamız gereken ilk husus bunlara dikkat ederek böyle bir problemle
karşılaşmamaktır. Eğer aldığımız bütün önlemlere rağmen kabarcıklaşma oluşmuşsa problemi şu şekillerde giderebiliriz:
Boyadaki kabarcıklanma çok fazla ise boya olduğu gibi kaldırılır ve yüzey yeniden boyanır. Sadece birkaç kabarcıklanma söz konusu ise bu kabarıklar kazınır. Açık kalan yerler zımparalanarak kabaran yerlerin uçları köreltilir. Daha sonra bu bölgeler astarlanır. En sonunda da tüm yüzeye son kat boya sürülerek işlem tamamlanır.
Boyanacak yüzeyin tamamını temizleyip yağ, mum ve cilalardan arındırmak gerekir. Sıcaklığın yavaş yavaş yükseltilmesi ile problem çözülebilir.
Sakınma Yöntemleri
Derin yarıklar oluşmasını önlemek amacıyla zımpara izlerini, diskli zımpara makinesi ile veya ıslak yada kuru zımparalama uygulayarak önleyebiliriz.
Yeterli miktarda alt tabaka ve macun uygulaması da zımpara izlerinin oluşmasına engel olabilir.
Bunun yanında uygun kalınlıkta zımpara kâğıdı kullanmak, boyayı özellikle son katı normal kat kalınlığında uygulamak da zımpara izlerini önlememizde bize yardımcı olabilir. Eğer uygulanacak yüzey yumuşaksa bu yüzeyin bir şekilde izole edilmesi gerekir.
Giderme Yöntemleri
Zımpara izleri görüldüğü takdirde, yüzeyi düzleştirecek şekilde zımparalayıp alt kat uygulaması yaparak yüzey tekrar boyanmalıdır. Macun ve arkasından yeniden akrilik astar uygulanıp son katları atılmalıdır.
İyice kuruduktan sonra izole işlemi yaparak boya uygulaması yapılmalıdır. Zımpara yaparken yüzeye çok fazla baskı uygulamaktan kaçınılmalıdır. Zımparanın çok fazla bastırılması zımpara izlerinin artmasına sebep olabilir.
Sakınma Yöntemleri
İlk kat olarak uygulanacak boya formülasyonlarında benzer önlemlerle başvurabilir. Ayrıca kuvvetli çözgenlere sahip ikinci kat uygulamalarından kaçınılması, uygulama zorunluysa az çözgen içeren uygulamaların tercih edilmesi uygun olur. Püskürtme ile yapılan uygulamalarda, birinci katın üzerine yalıtım astarı uygulamaları da bir önlem olarak kullanılmaktadır.
Giderme Yöntemleri
Boya filminde kimyasal kurumanın daha homojen olmasını sağlayacak önlemlerle çözülebilir.
Son katlar altına uygun dolgu veya astar kullanılmalı, özellikle poliüretan ve akrilik sistemler altına kesinlikle kaliteli ve doğru uygulanmış poliüretan, akrilik veya polyester dolgu ve astar kullanılmalıdır. Kırışma –zemini oynatma az ise problemli yüzeyler 400–600 numaralı zımpara ile zımparalanarak tekrar bir kat boya atılmalı, kırışma-zemini oynatma fazla ise bütün yüzey tamamen temizlenerek tekrar boyanmalıdır.
Tavsiye edilen tineri doğru miktarda kullanın.
Sakınma Yöntemleri
Yüzeye uygulanan boyanın tebeşirlenme diye tabir edilen tozlanma oluşumuna mani olmak için öncelikle boyanacak yüzeyin aderans (yüzeye boyanın yapışması) etkisini artırmak gerekir. Yüzeyin hava şartlarından olumsuz etkilenmemesi için astar uygulaması yapılmalıdır. Dış veya iç cephelerde kullanılacak boyaların seçimi doğru yapılmalıdır.
Giderme Yöntemleri
Önce mümkün olabildiği kadar çok tebeşiri sert kıllı fırça kullanarak kaldırınız ve güçlü yıkama ekipmanları kullanarak tamamen durulayınız. Kuruduktan sonra tebeşir kalıp kalmadığını kontrol etmek için elinizi duvarın üzerinde gezdiriniz. Eğer fark edilebilir tebeşir kalıntısı söz konusu değilse kaliteli akrilik veya silikon esaslı astar uygulayınız. Daha sonra kaliteli akrilik veya silikon esaslı dış cephe cephe boyası ile boyayınız.
Sakınma Yöntemleri
Beyazlanma oluşumunu engellemek için boyanacak yüzeyde farklı boya emilimine engel olmak gerekir. Bunun en iyi yöntemlerinden biride iyi yüzey hazırlığı ve doğru astar
uygulamasıdır.
Doğru tiner türünü kullanın (kış mevsimine uygun tiner kullanılmalıdır)
Soğutma etkisini en aza indirmek için hava basıncını azaltın
Giderme Yöntemleri
NOT: Boya katının puslanması, alttaki katların benzerşekilde etkilendiğini, mat sonkatı nedeniyle kusurun farkedilmemiş olarak kaldığını gösterebilir. Bu durum daha sonra, nem kabarcıkları veya katlar arası yapışma kaybına neden olabilir.
Sakınma Yöntemleri
Hızlı kuruyan boyada mahsur kalmış havanın veya solvent buharının kabuk oluşturması. Bunun nedeni şunlar olabilir:
Kötü kalite tiner.
Aşırı film kalınlığı veya katlar arasında yetersiz kuruma süresi.
Aşırı düşük hava basıncı.
Kuruma sıcaklığının aşırı yüksek olması, ısı kaynağının yüzeye fazlasıyla yakın olması ve aşırı sıcaklık sağlaması veya çok erken uygulanması.
Giderme Yöntemleri
Pürüzsüz bir yüzey elde edene kadar zımparalayın ve yeniden boyayın
Sakınma Yöntemleri
Yüzeyin mikroskopik ölçüde pürüzlü olması
Kötü astar uygulaması veya tamamen kurumamış astar üzerine son kat boya uygulanması.
Kötü kalitede/hatalı tiner veya boyada katkı maddesi kullanımı.
Yanlış hazırlanmış ve kötü uygulanmış boya.
Yüksek nem veya düşük sıcaklık nedeniyle aşırı yavaş kuruma.
Yüzeyi olumsuz etkileyen solvent dumanları veya egzoz gazları.
Mum, gres, yağ, sabun ve su ile yüzeyin kirlenmesi.
Yeni boyanmış yüzeyde güçlü deterjanların veya temizleyicilerin kullanılması.
Giderme Yöntemleri
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.